Stars4Media: Innovatie, Partnerschap en Cross Border

EXTRA MUROS | 2 min. read

Naar de website

Een grote uitdaging voor beginnende, onafhankelijke Newsrooms die kwaliteitsberichtgeving willen brengen is het bereiken van het juiste publiek en financiële ondersteuning. En voor dat laatste werden jammer genoeg alle subsidies voor innovatieve journalistieke projecten (via het voormalige Vlaams Journalistiek Fonds) afgeschaft. Terwijl je zo bezig bent als onafhankelijk opstartende Newsroom valt het op dat andere kleine of grote media vooral het eigen kopje boven water tracht te houden en dat je van collega-media weinig tot geen uitwisseling of ondersteuning kan verwachten in eigen land.

Lezers die de dagelijkse nieuwsberichtgeving tot zich nemen en becommentariëren realiseren zich soms niet dat Newsrooms, die ervoor kiezen onafhankelijk te blijven niet zozeer gaan kiezen voor sensatienieuws, maar eerder voor diepgaandere en tragere berichtgeving en dat deze manier van verhalen maken ook consequenties heeft. Dit vraagt onder andere om een goede organisatie, een degelijk werk – en onderzoekbudget en ook hulp en expertise van andere (media)professionals.

Moeilijk om het kopje boven water te houden of vol te houden?

Jazeker, maar een innovator/ondernemer gaat nooit lang bij de pakken blijven zitten en steeds zoeken naar nieuwe, duurzame oplossingen en onbegane paden gaan bewandelen. Na al een tijdje dapper content te hebben gemaakt en onderzoek te hebben gedaan, heeft ons geleerd dat je soms, uit een onverwachte hoek, gelijkgestemden vindt die voor dezelfde uitdagingen staan en die ervoor openstaan om samen iets te ondernemen en te ontwikkelen.

Zeldzaam, ja, dat wel. Maar wij hebben geluk!

De laatste maanden hebben we met Misflits gezien dat, fondsen werven van het publiek om dit platform en alle content verder mogelijk te maken, heel wat tijd en vertrouwen vraagt. Een reden te meer om ook buiten onze bekende grenzen te gaan rondspeuren. Precies om díe reden zullen we de komende maanden meer aandacht geven aan onze Misflits Extra Muros pagina waar we verhalen brengen buiten de grenzen (van onze comfortzone).

©Foto Website Stars4Media.eu / Misflits en Apel.cz – partners en
begunstigden voor Stars4Media Program Second edition (ENG)

Tijdens de -Cross Border- zoektocht ontmoetten we een gelijkgestemde partner Apel-plzn.cz uit Tsjechië die een parallelle weg heeft afgelegd, volop in beginfase is en ook voor gelijkaardige uitdagingen komt te staan. We zien ook dat de brug tussen Oost en West op vlak van dealen met de nodige uitdagingen ver uit elkaar ligt. Na heel wat gesprekken en online koffietjes (mede dankzij Mevrouw Corona) beslisten we om samen een aanvraag in te dienen bij Stars4Media (een innovatie- uitwisselingsprogramma die samenwerking tussen media- professionals vergemakkelijkt en media-innovatie en grensoverschrijdende samenwerking versnelt). 

‘Small independent local/regional newsrooms cooperating cross border – developing business model based on membership

Kleine onafhankelijke lokale/regionale nieuwsredacties die grensoverschrijdend samenwerken – en de ontwikkeling van een bedrijfsmodel op basis van lidmaatschap

… is onze uitdaging waarvoor we samen met nog 29 andere initiatieven uit 100 applicaties werden gekozen. We zullen dit uittesten met onze eigen Newsrooms als proeftuin. Nadien willen we graag dat onze bevindingen voor andere kleine onafhankelijke mediastarters in de toekomst kunnen dienen. We zijn ook heel benieuwd naar het resultaat van de brug die we willen bouwen tussen Oost en West. De voertaal voor dit project is voornamelijk Engels.

De YouTube link naar de conferentie van 6 oktober 2021 te Brussel die het hele kader rond het Stars4Media programma verder uitlegt:

Media4Europe Conferentie Brussel 6 oktober 2021

Partners van het Stars4Media programma zijn de Vrije Universiteit Brussel(VUB), Europe MediaLab (Fondation Euractiv), EFJ EUROPE (Europese Federatie van Journalisten) en de Wanifra (World Association of Newspapers and News Publishers).

Het programma wordt medegefinancierd door de Europese Commissie.

Sofia Van NuffelFounder Misflits

Met dank aan: Sven Kox, Lucie Sykorova, Ladislav Vaindl, Michaela Adamlova

Naar de website

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Schrijf je hier in.